20
December
2018

Wat wilde jij later worden?

Wat wil je later worden? Een onmogelijke vraag als je er zo op terugkijkt. Misschien weet je het zelfs nu nog niet precies of worstelen je kinderen nu met dezelfde vraag. Het is een reis van keuzes, kansen en misschien wel toeval. Weet jij nog wat je later wilde worden?

Door Frank Fondse

Energizer

Met ons team hebben doen we tijdens een meeting vaak een energizer. Ik vind het verrassend hoe zo’n interventie doel treft en zorgt voor beweging in ons team.

Wat wilde ik later worden toen ik 10 jaar was?

Op die leeftijd wilde ik maatschappelijk werker worden in Amsterdam.

20 jaar

Op mijn twintigste heb ik mijn MEAO op zak en ben gestart op de HEAO in Rotterdam. Bedrijfskundige Informatica in Rotterdam.

30 jaar

Ik werk dan bij Ordina en ben project controller. Ik worstel met de vraag: “hoe kan ik in de rol die ervaren wordt als politieagent, bijdragen aan het doel van het project. Hoe geef ik daaraan betekenis, wat is mijn impact. Dat soort vragen.

40 jaar en nog wat jaartjes

Ik heb mijn plek gevonden bij Waardevol. Waar ik werk in de rol van mezelf; geen functies maar mijn talent als uitganspunt. Ik ontwikkel me heel sterk. En doe interessante projecten waar de purpose / het hogere doel een belangrijke rol spelen. Let it Grow. Zo mag ik bijvoorbeeld bijdragen aan Living Light.

Twee inzichten

Ik kreeg ten eerste een persoonlijk inzicht. Door de vragen in deze energizer snap ik wat dat jongetje van 10 jaar echt wilde. De behoeften die ik op 10 jarige leeftijd had, heb ik vertaald naar een functie. De maatschappelijk werker in de grote stad Amsterdam wilde zich inzetten voor mensen en een bijdrage leveren aan de maatschappij. En kijk nou wat ik doe. Ik help de startende ondernemers van Living Light om hun manier van ondernemen te vinden in een business, waarbij de Living Light zich bekommert om de toekomst van de aarde. En ik help het bedrijf Brouwerij Kleiburg succesvol te worden, waarbij de Brouwerij het verdienmodel is onder het maatschappelijke doel van het Kleiklooster.

Ik zet mijn vakmanschap in in een context waarin mijn behoefte en vakmanschap samenkomen. Het resultaat is van enorme waarde voor mezelf en voor degenen die ik help. Kortom: ik ben geworden wie ik wil zijn en niet wat ik wilde worden!

Als ik vervolgens de stappen die ik heb gezet als één geheel bekijk krijg ik nog een ander inzicht. Voor mij is dit namelijk een heel goed voorbeeld van de ontwikkelbenadering. De ontwikkelbenadering (in tegenstelling tot de ontwerpbenadering*) is de benadering die je nodig hebt als het eindresultaat niet helder, te complex is. In dat geval ga je ontwikkelend naar een eindresultaat werken. Wat je vooraf dan wel nodig hebt is een antwoord op vragen als: ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’, ‘Wanneer zijn we tevreden?’ of ‘Wanneer is dit project succesvol?’.

Terug naar de vraag ‘Wat wil je later worden?’ Als ik die vraag stel, vraag ik naar een eindresultaat. Het logische antwoord is dan ‘brandweerman’, of zoals in mijn geval ‘maatschappelijk werker’. Had ik die vraag vanuit een ontwikkelbenadering gesteld, bijvoorbeeld: ‘Wie wil je zijn?’ of ‘Wat vind je belangrijk?’, dan luidt het antwoord ‘onbaatzuchtig’, ‘een mooi mens’ of ‘bijdragen aan de maatschappij’. Die vragen spreken mijn behoefte aan en niet de vorm waarin ik dat ga doen. Die vorm komt wel gedurende het ontwikkeltraject; in dit geval mijn persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot

Durf de onzekerheid rondom het eindresultaat los te laten. Ga opzoek naar behoeftes, belangen, het hogere doel. En ga doen, ervaren, leren en bijsturen. Uiteindelijk levert dat sneller een passend resultaat.

* Als je een ontwerpbenadering hanteert dient het eindresultaat van te voren vast te staan. In dat geval kun je systematisch en resultaatgericht toewerken naar het realiseren van dat resultaat.

Mede geïnspireerd door Value-based Project Management.

blog overzichtB

ook interessant?

20
February
2019

Solliciteren zonder CV

Wat als we ons een wereld zonder CV zouden voorstellen, hoe zou die er dan uit zien? Als jij met jouw talent aan de slag gaat en hiervoor gewaardeerd wordt zal je uitmunten in je werk. Maar soms zit het juiste talent en ervaring niet op de juiste plek, wordt het niet gewaardeerd of is het simpelweg niet in huis. Het is de kunst om naar de mens te kijken en het talent, in plaats van alleen naar een opsomming van studies en banentitels.

12
February
2019

Tekenen inzetten om effectief feedback op te halen

Feedback is ontzettend waardevol. Het helpt ontdekken, groeien en verbinden. Het effectief geven en ontvangen van feedback is een kunst, vooral in groepsverband. Door het visualiseren van je boodschap luister je beter naar elkaar. De herkenbaarheid maakt dat je elkaar makkelijker opzoekt en dat biedt ruimte om meer te gaan samenwerken.

16
January
2019

Status flow

Jij hebt het ook wel eens mee gemaakt. Dat gevoel van focus, aandacht en uitdaging tegelijk. Het lijkt wel alsof het je overkomt, je het niet kunt sturen, terwijl je het juist op bepaalde momenten graag zou willen aanwakkeren. Hoe werkt dat?

OP de hoogte blijven?

Een bericht ontvangen als er een nieuw artikel voor je klaar staat? Laat hieronder je emailadres achter.

Dankjewel, we hebben je inschrijving ontvangen!
Helaas, er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer hetanders opnieuw.